Herinneringen aan mijn ouders

Mijn ouders zouden nu tegen de 100 zijn geweest …… en ze vertelden niet zo veel over de oorlog.

Eén van de dingen die ze wel vertelden was dat ze op de avonden dat er in het centrum van Arnhem werd gevochten, buiten konden lezen bij het licht van de brandende stad. Mijn ouders woonden in Arnhem, noordoost, aan de rand van de stad.

Ze zijn met vele anderen later geëvacueerd naar Nijkerk. Ze moesten lopen, mijn moeder was hoogzwanger en beviel begin november. Ze hebben daar een paar maanden gewoond.

Later zijn ze weer verder getrokken met de baby. Tot juni 1945 hebben ze op enkele plekken in Friesland gewoond. De verhalen over die periode zijn waarschijnlijk gelijk aan de verhalen van al die andere mensen. Later heb ik met hen al die plaatsen weer bezocht.

Toch wil ik u het volgende ook niet onthouden:
In Nijkerk ging mijn vader hout zoeken en werd aangehouden door een Duitser, hij moest mee komen, om te gaan werken in Duitsland. Mijn moeder (hoogzwanger) is toen naar de plek gegaan waar hij werd vast gehouden. Zij heeft aan de dienstdoende militaire “baas” gevraagd of hij toch met haar mee naar huis mocht komen, ze was immers zwanger. Die ‘baas’ ging akkoord met de mededeling ach ja, ik ben zelf ook vader van vier kinderen…..

Plaats een reactie

Wilt u een reactie geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *